**Analytical Reasoning -1**

1. A candidate must get 36 percent marks to pass. He gets 200 marks and fails by 16 marks. What is the maximum number of marks?

2. When 50 percent of a number is added to 45 the result is the number itself. Then the number is?

3. Find the third proportion between 12 and 30 ?

4. The ratio of numbers is 3:4 and thier sum is Rs. 420. The greater of the two number is how much ?

5. The ages of Nagesh and Sudhakar are in the ratio 2 : 3. After 12 years, thier ages will be in the ratio 11 : 15. Find the age of sudhakar

6. Venkat and Madan started a business and invested Rs. 10,000 and Rs. 15,000. After 4 months, Madan left and suman joined by investing Rs. 5000. At the end of the year, there was a profit of Rs. 6,600. What is the share of Suman ?

7. What is the single discount equivelent to a series of discounts of 25%, 20% and 5% ?

8. A gas stove dealer marks a gas stove with a price which Rs. 25% more than the cost price and allows discount of 12% on it. Find the gain percent.

9. A person sold two maruti cars for Rs. 75000 each. On one he gains 15% and on the other he loses 15%. How much does he gain or loose in the whole transaction ?

10. What income will be derived by investing Rs. 1800 in "8% stock at 120" ?

11. Find the cost of 55 shares of Rs. 20 each at 2/5 discount brokerage being 1/5 per share ?

12. What is the annual dividend recieved from 250 shares of common stock, if the quaterly divident is Rs. 5 per share ?

13. Raju buys a site and gives for it 40 times the annual rent. find the rate of interest he gets for his money ?

14. What is the differance between S.I and C.I. for 2 years on Rs. 10,000 when the rate of interest Rs. 15% for the first year and 14% for the secong year ?

15. A batsman in his 12th innings makes a score of 90 and thereby increases his average by 5. What is his average after 12th innings. He had never been out

16. The average salary per head of all the workers in a company Rs. 50. The average salary of 10 supervisors Rs 500 and the average salary per head of the rest Rs. 40. find the total no. of workers in the workshop.

17. The average of 6 numbers is 15. If each of the number is multiplied by 6 the average of the new set of numbers is howmuch ?

18. A man and woman working together can do a piece of work in 33 days. thier efficiency of doing the work is 14:11 How many days will the woman take if engaged alone ?

19. Thirty men can finish a piece of work in 30 days. When should 10 men leave the work so that it may be finished in 40 days ?

20. A train passes through a tunnel whose length is 300m in 1 minute moving at a speed of 54 kmph. Find the length of the train ?

21. Telegraph poles are at a distance of 60m apart. A raiway passenger counts the poles on the rail road as he passes them. How many will he have passed by a train in 6 hours if the speed is 35kmph ?

22. A train with stoppages traveled a distance at 50 kmph and without stoppages 75 kmph. How many minutes per hour the train stops ?

23. A sum of Rs 82 was divided among 100 boys and girls. each boy gets 180 paise and a girl 130 paise. find the ratio of no. of boys and girls

24. If the driving wheel of a bicycle makes 630 revolutions in travelling 2.2 km, what is its radius ?

25. Find the area of trapezium whose paralell sides are 10 cm and 20cm and the perpendicular distance between them is 6cm

26. A garden is 20m long and 15m broad. what is the length of the longest pole that can be placed in the park?

27. How many cubicle blocks whose edge measures 6cm can be formed by melting a cube block of metal whose edge is 24cm ?

28. The curved surface of a cylindrical pillar is 792 sq. cms and its volume is 2772 cu. cms. Find the diameter.

29. How many spherical bullets each 5 cms in diameter can be cast from a rectangular blosk of lead 11cm X 10cm X 5cm ?

30. If the side of the equilateral triangle is /3cm. Find its area ?

**Answers**

1. Let x be the total number of marks 36% of x= 200+ 16 = 216

=> x= 216/36 x100 =600 Total number of marks = 600

2. Let x be the number :. 50%x + 45 =x, 0.5x +45 =x => 45= x- 0.5x=0.5x= 50% x

:. x= (45x100)/50 =90

3. Let the third proportion be 'x' :. 12:30 :: 30:x i.e 12/30 = 30/x =>

**X**x 12= 30 x 30 :. x= (30 x 30)/12 = 75

4. Greater number = 420 x [4/(4+3)] = 420 x (4/7) =240

5. Let their ages be 2x and 3x years (2x +12) / (3x+12) = 11/15; 15( 2x+12) = 11( 3x+12)

30x + 180 = 33x + 132 180 - 132= 33x - 30x 48=3x => x= 48/3 = 16

6. Ratio of shares of Venkat, Madan and suman are (10000 x 12) : (15000 x 4) : (5000 x8)

= 12 : 6: 4 = 6 :3 :2 :. Share of suman = Rs. 6600 x { 2/ (6+3+2) } = 6600 x (2/11)

= Rs. 1200

7. (1 - 0.25)( 1-0.20)(1 - 0.05) x 100 =0.75 x 0.80 x 0.95 x 100 = Rs. 57

:. Single discount = (100 -57)% =43%

8. Let C.P = Rs 100 Marked price= Rs.125, discount=12% :. S.P. = 88% of Rs. 125

= (88/100) x 125 = 110 :. Gain= (110 - 100)% = 10%

9. (Hint: Whatever be the value of S.P., there exists a loss always in such type of questions)

:. loss% = (15/10) square = 225/100 = 2.25%

10. Income = (Stock x Rate) /100 = (3600 x 8) /100 = Rs. 288

11. Cost of 1 share = { (20 - 2/5) + 1/5} = Rs. (98/5 + 1/5) = Rs. 99/5

:. Cost of 55 shares = Rs. (99/5) x 55 = Rs. 1089

12. Annual dividend = Rs. 5 x 4 = Rs. 20 per share :. Total annual dividend for 250 shares

= 250 x 20 = Rs. 5000

13. Let the annual rent be Rs.1 and pays Rs. 40 for purchasing land.

:. rate % = (1x100)/(40x1) =25%

14. C.I - S.I. = 5 x R1 x R2/ 100 sq. = (10000 x 15 x 14) / 100 sq. = Rs. 210

15. Average score before 12th innings = 90 -5 x 12 = 30

:. Average score after 12th innings = 30 + 5= 35

16. Let 'x' be the no. of all the workers including supervisors :. 50x = (x-10) x 40 x (10x500)

50x = 40x - 400 + 5000 50x = 40x -400 + 5000 => 10x = 4600 => x= 460

17. Avarage of new numbers = 15 x 6 = 90

18. Since efficiency ratio of man and woman is 14 : 11, this means the woman does in 11/25 of the work in 33 days :. She can do the whole work in 33 x 25/11 days = 75 days

19. 30 men ----- 30 days i.e. 1 man ----- 900 days

Let 10 men leave after x days i.e. accordingly the question 30 men do the work in x days and there after only 20 men could do the remaining work in (40 - x) days.

:. 30x + 10( 40 -x) = 900 30x + 400 - 10x =900 :. x = 500/20 = 25days

20. Length of the train + length of tunnel = distance travelled in 1 min at 50 Kmph

:. Length of train + 300 = 60 x 54 x (5/18) = 900 900 - 300 = 600 m

21. Total distance travelled in 6 hrs at 35 kmph = 6 x 35 x 1000

:. No of poles = (6x35x1000)/60 =3500

22. The time taken in stopping per hour is the same as the time to travel a further distance of (75 - 50)km at the rate of 75 kmph

:. The train stops per hour = 25/75 = 1/3 hr or 20 min

23. Average money received by each = 82/100 = 82 paise

By allegation rule Ratio of boys and girls = 34/16 = 17/8 = 17 : 8

24. Circumference of a circle = 2.2 x 1000 / 630 i.r 2II r = 2200/630

:. r = (2200/630) x (1/2) x (7/22) x 100 cm = 55.55 cm

25. Area of a trapezium = 1/2 x 6 x (10 + 20) = 90 Sq. cm

26. Length of the longest pole is the diagonal = Sq. root of ( 20 sq. + 15sq.) = 25m

27. No. of cubical blocks = Vol of big cube / vol of small cube = (24 x 24 x 24) / (6 x 6 x 6) = 64

28. 2IIrh = 792, II x (rsq.) x h= 2772 :. r/2 = 7/2 => r =7 cm

29. No. of bullets = vol. of rectangular block/ vol. of the spherical bullet = 8400

30. Area of the equilateral triangle is = Root 3/4 (side) = 3 root3/4 cm sq.